Sausio 15 d. 10 a kl. įvyko paskaita „TV industrija šiandien“

Sausio 15 d. 10 kl. mokiniai, kartu su IT mokytojomis,  dalyvavo nemokamojoje   Vilniaus tech kūrybinių industrijų fakulteto organizuotoje nuotoliniu būdu paskaitoje TV industrija šiandien“.  Šioje paskaitoje lektorius Domas  Barkauskas per savo paties patirtį papasakojo, kaip veikia televizija.
Pasak lektoriaus, viskas prasidėjo nuo teatro. O apsisprendimas, kad nori dirbti televizijoje, įvyko tada, kai 12 klasėje išlaikytas egzaminas buvo įvertinas 10 balų. Toks aukštas balas padėjo lengvai  Barkauskui D. įstoti į žurnalistiką. Lektorius skatino, norinčius studijuoti žurnalistiką,  jau dabar besimokant mokykloje, ieškoti galimybių pabandyti savo jėgas artimiausioje aplinkoje, t.y.  regioninėse televizijose, mažuose laikraščiuose, savo video kūrimuose.
Susitikimo metu buvo pasakojama ir rodoma kokiomis kameromis televizijoje  pradėjo filmuoti, kokiose video kasetėse buvo rašoma, supažindino darbo pradžioje naudojama linijine montažo programa. Paskui parodė, kokia dabar  naudojama montavimo programa, kokiomis kameromis šiuo metu vyksta filmavimas.  Lektorius paminėjo ir tai, kad norint turėti darbo, neužtenka būti geru žurnalistu bei mokėti filmuoti. Reikia ieškoti ir rasti partnerių, rėmėjų, nes visi filmavimai, laidų kūrimai kainuoja.
Lektorius ypač pabrėžė, kad norint tapti geru žurnalistu ar dirbti televizijoje  svarbus yra kūrybiškumas, rašymas, kalbos išmanymas, kad išgautumėm gerą garsą, reikalingas balso treniravimas.  Į IT mokytojos Eglės Kulbienės užduotą klausimą – kokių žmogiškų savybių reikia norint tapti žurnalistu, juo dirbti, atsakymas buvo toks: drąsos, kūrybiškumo, darbštumo.
Pasak, D. Barkausko visos profesijos audiovizualinis vertimas, menas,  kūrybinės industrijos, žurnalistika yra susiję tarpusavyje.
Ši paskaita, tai viena būdas susipažinti arčiau su STEAM priklausančiomis profesijomis, nes be meno, kūrybiškumo, technologų būtume prasti žurnalistai ir laidų kūrėjai.

 

Įrašas paskelbtas temoje POT veikla. Išsisaugokite pastovią nuorodą.